Olet sitten ottanut tennismailan tai golfmailan joskus käteesi. Sinulle on tullut tunne että tämä tuntuu hyvältä. Kun olet lyönyt mailalla se on toiminut heti ja luottamus on syntynyt. Olet saanut lyödä sillä juuri niin kuin haluat.
Kun puhutaan tunteesta ja miltä maila tuntuu kädessä ja lyötäessä, puhutaan yleensä swingipainosta ja MOI arvosta. Puhutaan tässä artikkelissa swingipainosta ja toisessa artikkelissa vielä tarkemmasta MOI arvosta.
Swingipainon määritteestä keskustellaan todella vähän. Tämä ehkä johtuu siitä että siitä on kauhean vähän tietoa ja asian osaavia mailaexperttejä aika vähän. Ammattilaspelaajilla on selkeä näkemys ja tuntemus asiaan. Eivät hekään kaikki tiedä tarkkoja omia speksejä mutta ymmärtävät asian olemassa olon ja pystyvät tämän ilmaisemaan heitä palveleville välineammattilaisille.
Yksinkertaisuudessa swingipainossa on kyse siitä miten pelaaja tuntee lavan ja sen painon. Tämäkin on täysin pelaajakohtaista miten paino tunnetaan. Toiset pelaajat tuntevat painon yhden gramman tarkkuudelle mutta toisille kuuden gramman lisäys ei tunnu kädessä mutta näkyy fittaajalla itse liikkeessä ja osumissa.
Swingipaino ja mittaus
Swingipaino ei ole painoyksikkö, jota esimerkiksi mitataan grammoissa. Se on dynaaminen mittaustapa, joka on keksitty 1920-luvulla.
Swingipainoon vaikuttaa useampi eri tekijä mutta voimme yksinkertaistaa sen neljään kohtaan:
- Varren pituus
- Varren paino
- Lavan paino
- Gripin paino
Swingipaino on mahdollista laskea laskukaavalla. Helpompi tapa on käyttää mittaukseen suunniteltua laitetta.
Yksiköt swingipainossa menevät aakkosissa ja numeroissa. Mikäli puhutaan vaikka miesten ns. hyllymailoista. Näissä yleensä svingipaino on D2-D3. Mikäli puhumme vaikka ns. naisten hyllymailoista niin näissä swingipaino on C8-C9. Mitään oikeaa tai standardia ei ole olemassa vaan oikea swingipaino pitää hakea pelaajan mukaisesti.
Mikäli haluamme lisätä svingipainoa niin noin 2 grammaa on aina yksi yksikkö mailan lavassa.
Puoli tuumaa varren pituudessa on noin kolme yksikköä.
Gripin painossa viisi grammaa on noin yksi yksikkö.
Varren painossa yhdeksän grammaa on yksi yksikkö. Varressa myös muut asiat vaikuttavat.
Swingipainon merkitys
Yksinkertaistettuna liian iso swingipaino vaikeuttaa pelaajan liikettä ja helposti pelaaja joutuu tekemään liian isoa työtä että saa mailan liikkeelle. Tämä näkyy helpoiten kun backswing muuttuu downswingiksi. Swingipaino vaikuttaa myös isosti osumiin ja niiden sijaintiin.
Liian kevyt maila on taas tunnoton pelaajalla. Pelaaja “vetää tyhjää” kun backswing muuttuu downswingiksi.
Molemmissa tapauksissa yleensä vielä lavan hallinta vaikeutuu ja tämä näkyy pallon lentokaaressa ja Trackmanin arvoissa Face Angle ja Face to Path arvojen suurena heilahteluna.
Alla kuvassa esimerkki miten painon lisäys on vaikuttanut osumien laatuun. Viimeisessä kuvassa optimaalinen swingipaino. Kyseessä alle 5 HCP pelaaja.
Oma swingipaino
Kotikonstein oikean swingipainon selvittelyyn riittää lyijyteippi. Pieni pala kerrellaan lisättynä lavan hoseliin ja palloa lyöden voi löytää itse selviä muutoksia pallon lentokaaressa, osumassa ja lavan hallinnassa.
Osaava fittaaja tekee tämän itse fittaussessiossa mikäli huomaa että on tarvetta vielä viilata asiaa.
Swingipainon muokkaus
Omiin mailoihin swingipainon lisäys on helpoin tehdä lyijyteipillä. Mikäli haluaa käyttää enemmän aikaa ja vaivaa swingipainon muutos tehdään painoa lisäämällä, joko varren sisälle tai lapaan mikäli siellä on painolle suunniteltu painokolo.
Suosittelemme kääntymään tässä asiassa ammattilaisen puoleen. PCY Garage palvelee kaikissa mailan huoltoon, korjaukseen ja fittauksiin liittyvissä asioissa.